Forrás: https://ensz-genf.mfa.gov.hu/

 

2019. január 25-én az Egészségügyi Világszervezet genfi központjában felavatták Semmelweis Ignác, a világhírű magyar orvos születésének 200. évfordulója alkalmából készült mellszobrát.

Az avatóünnepségen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a világszervezet főigazgatója, Semmelweis személyét és tudományos munkásságát a szervezet számára követendő példaként állította. Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára beszédében méltatta a kortársai által meg nem értett, tragikus sorsú magyar tudóst, aki többmillió ember életét mentette meg tudományos felfedezéseivel.

 

 

A szobrot a szervezetnek adományozó Szegedi Tudományegyetem nevében Prof. Dr. Lázár György mondott beszédet, amelyben kiemelte Semmelweis elévülhetetlen tudományos érdemeit, amellyel hozzájárult a modern orvostudomány alapjainak letételéhez. Az ünnepségen jelen volt Magyarország Genfi ENSZ Állandó Képviseletének vezetője, Dr. Horváth Zsuzsanna nagykövet, valamint Prof Dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke is.

A világhírű magyar orvos szobrának felavatása szimbolikus példája az Egészségügyi Világszervezet és a Magyar Kormány évtizedekre visszatekintő sikeres együttműködésének.