Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár 2017. november 23-26. között Svájcba utazott, ahol Genfben, Bernben, majd Zürichben megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium által készíttetett Soli deo gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítást, valamint megbeszéléseket folytatott a protestáns közösségek magyar és svájci vezetőivel.

Az államtitkár megnyitó beszédeiben hangsúlyozta, hogy a reformáció 500 éves jubileuma jó alkalom a számvetésre, arra, hogy jobban megismerjük és megértsük, miként változtatta meg az egyházat, erősítette a közösségeket, a társadalmat, a nemzetet az elmúlt fél évezredben. A reformáció teológiai forradalmának következében nyugaton a protestáns gazdaságetika a gazdaság megerősödését, s az azt követő politikai és társadalmi megújulást is magával hozta. A magyarság számára a reformáció azonban nem csupán a megújulás, hanem a megmaradás lehetőségét is jelentette, mivel az Oszmán Birodalom 16. századi hódítása után hazánk vált a keresztyén Európa keleti bástyájává.


tn496c0.jpg

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Íjgyártó István köszönetét fejezte ki Genfben, amiért a kiállítás Kálvin János városába, a reformáció egyik bölcsőjeként számon tartott helyszínre is eljuthatott. Az államtitkár Bernben kiemelte, hogy a kantonban a reformáció hívei szükség esetén fegyverrel is megvédték hitüket. A svájci utazás utolsó állomása Zürich volt, ahol az államtitkár Ulrich Zwingli munkásságáról is megemlékezett: a svájci reformátor Lutherrel egyidőben lépett fel egyházának megreformálásra. A 67 tételből álló tanításait 1519-ben indította útjára, amikor a zürichiek meghívták főtemplomuk lelkészéül.

A svájci utazás során Íjgyártó István meglátogatta a Reformáció Nemzetközi Múzeumát Genfben, ahol a Debreceni Református Kollégium Múzeumának jóvoltából ünnepélyesen átadta Szikszai Hellopoeus Bálint debreceni református lelkész a városban 1566-ban vásárolt, héber nyelvű Bibliájának harmadik kötetét M. Gabriel Montmollin igazgatónak. A két intézmény közötti kölcsönadási megállapodás értelmében a Bibliát a Reformáció Nemzetközi Múzeumában 2018 februárjától állítják ki.

 


tn496c0.jpg

 

 
 

 

 

 

 

 

 

A Soli deo gloria – A magyar reformáció öt évszázada című kiállítást a KKM a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben készítette. A 17 tablóból álló kiállítás bemutatja a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, és szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. A kiállítás négy nyelven, magyar, angol, német és francia változatban készült el annak érdekében, hogy a magyar nagykövetségek, kulturális intézetek útján az európai, az észak-amerikai és az ázsiai protestáns hagyományokkal rendelkező országokban, valamint Magyarország szomszédos oroszágainak magyarlakta területein, összesen mintegy 70 helyszínen mutathassák be. A kiállítások és a kísérő rendezvények megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja.

A kiállítás svájci megnyitóit az alpesi ország nagy hírű templomaiban tartották: a genfi Madeleine templomban, a berni Francia templomban, valamint a zürichi Neumünster templomban, mindhárom helyszínen ünnepélyes zenei műsor kíséretében.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)