AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK A SVÁJCBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSSAL KAPCSOLATBAN

 

Aktuális:

2021. 08. 13.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A Svájcba történő beutazás szabályait 2021. 06. 26-tól egyszerűsítették, a schengeni térségből, így Magyarországról is Svájcba beutazók karanténkötelezettségét megszüntették. Tesztkötelezettsége csak azoknak van, akik repülőgéppel érkeznek és az oltás vagy a gyógyulás tényét nem tudják igazolni. Nekik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy egy 48 óránál nem régebbi Antigén gyorsteszt eredményét kell felmutatniuk. A személyes adatokat már csak a légi úton történő beutazás esetén kell megadni. 

A Szövetségi Egészségügyi Hivatal honlapján elérhető a négy idegen nyelven működő interaktív Travelcheck program, amellyel a beutazó utazás előtt ellenőrizni tudja a rá vonatkozó előírásokat. Javasolt ennek előzetes használata! https://travelcheck.admin.ch/home

A Szövetségi Egészségügyi Hivatal (BAG) listát vezet azokról az országokról, amelyekben veszélyes vírusvariánsok terjednek.(https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106)  Magyarország ezen a listán nem szerepel. Egyébként a listán szereplő országokból beutazó oltott vagy gyógyult személyek is mentesülnek a teszt– és karanténkötelezettség alól. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgár a schengeni térségből, így Magyarország területéről is, közúton, vasúton vagy vízi úton az általános beutazási feltételek betartása mellett (pl. érvényes úti okmány), járványügyi korlátozás nélkül beutazhat Svájcba.

Légi úton történő beutazás esetén magyar állampolgár Magyarországról, és egyéb olyan országokból, amelyek nem szerepelnek a veszélyes vírusvariánsok országlistáján, az alábbi járványügyi korlátozásokkal utazhatnak be Svájcba: 

 • regisztrációs nyomtatvány előzetes kitöltése (ez minden esetben szükséges) emellett
 • negatív teszteredmény (PCR teszt - 72óránál nem régebbi, vagy antigén gyorsteszt – 48 óránál nem régebbi), vagy
 • a teljeskörű beoltottságot igazoló dokumentum, amely a Svájcban elfogadott, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy a WHO által jóváhagyott oltóanyagok egyikével történt teljeskörű beoltottságot igazolja.

Svájc elismerte az EU és EFTA tagállamok által kiállított COVID oltási igazolásokat. Fontos, hogy az igazolásból a reptéri ellenőrzés alkalmával angol nyelven is kiolvasható legyen, hogy az oltás milyen oltóanyaggal és mikor történt, vagy

-a betegségből való gyógyulást igazoló svájci, EU vagy EFTA tagállam által kiállított igazolás, amely a fertőzés megállapítását követő 11. naptól számított 6 hónapig érvényes. 

b. Kell-e teszt? Igen. 

Negatív teszteredmény azoknak szükséges, akik nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen, és

1. Repülővel utaznak Svájcba vagy

2. A beutazást megelőző 10 napban olyan országokban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

A 16 év alatti gyerekeknek nem kell negatív koronatesztet bemutatniuk. Ők mentesülnek mind a repülőre történő beszállásnál, mind a svájci határbelépésnél a tesztkötelezettség alól. 

c. Kell regisztrálni? Igen.

Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt csak azoknak kell a beutazást megelőzően kitöltenie, akik repülővel utaznak Svájcba. A nyomtatványt azoknak is ki kell tölteni, akik a svájci repülőtérről átszállással tovább utaznak. A regisztrációs kötelezettség a gyerekekre is kiterjed, őket az együtt utazó felnőtt nyomtatványában is fel lehet tüntetni.

A nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le:

https://swissplf.admin.ch/home

Az elektronikus nyomtatvány kitöltése után e-mailben QR-kódot küldenek, amelyet mobiltelefonra lementve vagy az igazolást kinyomtatva fel kell mutatni ellenőrzéskor. 

A papíralapú nyomtatvány az alábbi oldalról tölthető le. 

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/downloads-in-verschiedenen-sprachen/downloads.html#957576443

Ennek kitöltött és kinyomtatott példányát kell ellenőrzéskor felmutatni. 

A nyomtatvány kitöltésének elmulasztása 100 CHF bírság kiszabásával járhat.

Ha kérdés merülne fel a kitöltéssel kapcsolatban, a BAG honlapon található gyakori kérdések között lehet válaszokat találni, vagy a BAG Infoline-t felhívni: +41 58 464 44 88  

d. Oltás/ védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Svájc csak a Svájcban elfogadott, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy a WHO által jóváhagyott alábbi oltóanyagok egyikével történt teljeskörű beoltottságot fogadja el a járványügyi korlátozó intézkedések alóli mentesüléshez:

 • Pfizer/BioNTech (BNT162b2 / Comirnaty® / Tozinameran)
 • Moderna (mRNA-1273 / Spikevax / COVID-19 vaccine Moderna)
 • AstraZeneca (AZD1222 Vaxzevria®/ Covishield™)
 • Janssen / Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
 • Sinopharm / BIBP (SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell))
 • Sinovac (CoronaVac)

(A Szputnyik oltóanyagot nem ismerik el Svájcban)

Az igazolás érvényessége a második oltástól számított 12 hónap, Janssen oltóanyag esetén az oltást követő 22. naptól számított 12 hónap.  

Svájc elismerte az EU és EFTA tagállamok által kiállított COVID oltási igazolásokat. Fontos, hogy az igazolásból a reptéri ellenőrzés alkalmával angol nyelven is kiolvasható legyen, hogy az oltás milyen oltóanyaggal és mikor történt. 

A magyar védettségi igazolványt akkor fogadják el, ha az a fenti oltóanyagok valamelyikével történt teljeskörű beoltottságot igazolja. Az ellenőrzéshez ajánlott az angol nyelvű oltási igazolásokat is bemutatni!

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettsége csak azoknak van, akik a beutazást megelőző 10 napban olyan országban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek (Magyarország nincs ezen a listán!), és nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen. https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

A karanténkötelezettség a gyerekekre is kiterjed.

Az érintett személyeknek Svájcba történő beutazást követően otthonukban vagy szálláshelyükön kötelesek haladéktalanul karanténba vonulni és erről az illetékes kantonális hatóságot két napon belül tájékoztatni. 

A kantonális hatóságok listája és az online bejelentőlap elérhető az alábbi honlapon.

A karantén ideje alatt az illetékes kantonális hatóság izolációs– és higiéniai ajánlásait be kell tartani. A Szövetségi Egészségügyi Hivatal tájékoztatója a védekezési és higiéniai szabályokról magyar nyelven is elérhető az alábbi honlapon.

Aki nem vonul karanténba és nem tesz eleget a jelentkezési kötelezettségének, azzal szemben a járványügyi törvény szerint akár 10.000 CHF bírság is kiszabható.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás

g. Tranzitálási szabályok:

A Svájcon keresztül közúton, megállás nélkül átutazók mentesülnek a regisztráció, a teszt és karanténkötelezettség alól. A reptéren keresztül átutazóknak kell regisztrálniuk és az esetleges teszt vagy karanténkötelezettség alól is csak akkor mentesülnek, ha a tranzitáláshoz a repteret nem hagyják el. Ha tranzitálási céllal, de elhagyják a repülőteret, rájuk a beutazókra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. (ld: a) b) c) d) és e) pontok)

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

A személy –és árufuvarozók mentesek a regisztráció, teszt-és karanténkötelezettség alól.

i.Egyéb hasznos infó:

Basel-Mulhouse repülőtér: +41 (61) 325 31 11

Zürich repülőtér: +41 (43) 816 22 11

Genf repülőtér: https://www.gva.ch/de/Site/Passagers/Contacts/Contacts-passagers?utm_source=Footer-Link&utm_medium=GVAch&utm_campaign=COVID19

2) Kiutazás az országból:

A svájci hatóságok azt javasolják, hogy a polgárok mondjanak le az  olyan országokba történő utazásoktól, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek. 

3) Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

4) Helyi járványügyi szabályok:

Svájcban jelenleg járványügyi különleges helyzet van érvényben. A maszkviselési kötelezettséget az éttermek és az üzletek belterében, a tömegközlekedési eszközök zárt terében, valamint a COVID igazolvány nélkül látogatható beltéri rendezvényeken fenntartották. 

A maszkviselési kötelezettség alól kivételt képeznek a 12 év alatti gyerekek, illetve azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy egyéb okokból, különösen egészségügyi okok miatt nem tudnak maszkot hordani.

A magánjellegű találkozók beltéren 30, kültéren 50 főig engedélyezettek.

Svájc és Magyarország között közvetlenül közlekedő vasúti-, busz- és légi járatok üzemelnek.

Közúton szintén lehetséges a két ország közötti utazás. 

Az országon belüli közlekedés üzemel, de az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni.

4) Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Svájc feloldotta a maszkviselési kötelezettséget a nyilvánosan megközelíthető intézmények, szabadidős létesítmények, éttermi teraszok, valamint a tömegközlekedés kültéri részein. A zenés –és táncos szórakozóhelyek, valamint a vízi élményparkok nyitva tarthatnak.

Hasznos linkek:

A Svájcban tartózkodóknak javasoljuk, hogy a svájci vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal honlapján

Az aktuális helyzetről a Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.

 

 

 

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK A LICHTENSTEINBE TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSSAL KAPCSOLATBAN

 

Aktuális: 

2021. 08. 13.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1. A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Liechtensteinbe történő beutazás szabályait – a svájci beutazási szabályokkal megegyezően –2021. 06. 26-tól egyszerűsítették. A schengeni térségből, így Magyarországról is közúton vagy vasúton beutazók regisztrációs, teszt- és karanténkötelezettségét megszüntették. A légi úton Svájcba érkezők, majd onnan Liechtensteinbe továbbutazókra a svájci szabályok az érvényesek. (ld. Utazási tanácsok, Svájc)

b. Kell-e teszt? Nem.

Negatív teszteredmény csak azoknak szükséges, akik nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen, és a beutazást megelőző 10 napban olyan országokban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek (Magyarország nincs ezen a listán!) A 16 év alatti gyerekeknek nem kell negatív koronatesztet bemutatniuk.

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

c. Kell regisztrálni? Nem.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Liechtenstein csak az alábbi követelményeknek megfelelő oltásokat fogadja el a járványügyi korlátozó intézkedések alóli mentesüléshez: A Svájcban elfogadott, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által, vagy a WHO által jóváhagyott oltóanyaggal történő teljeskörű beoltottság.

 • Pfizer/BioNTech (BNT162b2 / Comirnaty® / Tozinameran)
 • Moderna (mRNA-1273 / Spikevax / COVID-19 vaccine Moderna)
 • AstraZeneca (AZD1222 Vaxzevria®/ Covishield™)
 • Janssen / Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
 • Sinopharm / BIBP (SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell))
 • Sinovac (CoronaVac)

Liechtenstein az EU COVID igazolványt és a magyar védettségi igazolványt is elfogadja, ha azok egyértelműen tartalmazzák a fenti oltóanyagok valamelyikével történt teljeskörű beoltottság tényét. Ajánlott az angolnyelvű oltási igazolásokat is bemutatni!

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettsége csak azoknak van, akik a beutazást megelőző 10 napban olyan országban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek (Magyarország nincs ezen a listán!), és nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen. 

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

A karanténkötelezettség a gyerekekre is kiterjed.

Az érintett személyek kötelesek karanténba vonulni és erről az illetékes egészségügyi hivatalt a beutazásukat követő két napon belül tájékoztatni. (Telefon +423 236 73 46).

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás.

g. Tranzitálási szabályok:

A Liechtensteinen keresztül közúton, megállás nélkül átutazók mentesülnek a teszt és karanténkötelezettség alól.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A személy –és árufuvarozók mentesek a regisztráció, teszt-és karanténkötelezettség alól. 

i.Egyéb hasznos infó:

Schaanwald határátkelőhely: +41 58 467 15 15 (Auskunftszentrale)

2. Kiutazás az országból:

A liechtensteini hatóságok nem javasolják a szükségtelen utazásokat. Mindenkinek a saját felelőssége más országok be- és kiutazási, illetve higiéniai szabályainak betartása.

3. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Megszüntették az általános maszkkötelezettséget. A rendezvényeket 1000 főig lehet megtartani, ezeken ételek és italok kínálása és fogyasztás megengedett. A magánrendezvények eddigi 50 fős korlátját feloldották. A távolságtartási és a higiéniás szabályok betartása továbbra is nagy jelentőséggel bír. 

Közvetlen vasúti járatok üzemelnek Liechtenstein és Magyarország között (Buchs vagy Feldkirch megállóhelyekkel). Közúton szintén lehetséges a be- és kiutazás.

Liechtensteinben, illetve Liechtenstein és Svájc, valamint Ausztria között a tömegközlekedés menetrendszerűen üzemel, de az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni. 

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására a liechtensteini kormány egy új hotline-t létesített: +423 236 76 82 (H-P, 08.00-18.00).

A Liechtensteinben tartózkodóknak javasoljuk, hogy a vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a helyi hatóságok alábbi honlapjairól:

Az aktuális helyzetről a Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.