Tisztelt Látogatók!

Kedves Svájcban élő barátaink!

 

Üdvözlöm Önöket Magyarország Berni Nagykövetségének honlapján!

Magyarország és Svájc két, Európa szívében fekvő, baráti viszonyt ápoló ország, melyeket évszázadok óta számos történelmi, kulturális, tudományos és gazdasági szál köt össze. Diplomáciai kapcsolataink a XV. századba, Mátyás király korába nyúlnak vissza, a XX. és XXI. században pedig különleges összekötő kapocs a két ország között az 1956-os forradalomhoz kötődő svájci magyar emigráció. Az akkori több tízezer magyar menekült új hazája megbecsült állampolgárává vált: mérnökök, orvosok, kutatók, jó szakemberek lettek, akik magyarságukat sem felejtették el.

A több mint három évtizeddel ezelőtt lezajlott magyarországi rendszerváltozás után, Európa nyugati és keleti felének újraegyesülésével - amelyben Magyarország történelmi szerepet játszott - mi is a szabad világ részei lettünk. Mindez Svájccal - amely az európai demokrácia egyik legrégebbi otthona - új, dinamikus sokszínű és baráti pályára emelte a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatainkat. A svájci demokráciára, az ország demokratikus hagyományaira - amelyek 1848-ra, a magyarok számára legkedvesebb polgári forradalmunk és függetlenségi harcunk időszakára is visszamutatnak - nagy tisztelettel tekintünk. A mostani, huszonegyedik századi kapcsolatainkat elsősorban a gazdasági, tudományos, illetve kulturális együttműködés formálja. Különösen fontos számunkra, hogy Svájc - hazánkhoz hasonlóan - a klímapolitikában és a digitalizációban élenjáró, baráti ország. Büszkék vagyunk arra, hogy számos kiváló honfitársunk járul hozzá a svájci kutatóhelyek világszínvonalú eredményeihez, sportolóként öregbíti hírnevünket az ország egyesületeiben, vagy képviseli hazánkat sportdiplomataként a svájci székhelyű nemzetközi intézményekben.

Magyarország NATO és EU tagállamként hosszú évtizedek után ismét jó úton jár. Hazánk évezredes európai történelmének és keresztény gyökereinek megfelelően nagykövetségünk mindent megtesz, hogy országunk hírnevét, gazdasági, tudományos és kulturális sikereit támogassa és bemutassa, hogy a szabad, demokratikus európai államok közösségének egyenrangú tagja vagyunk. Ezért fontos célunk, hogy a magyar gazdaság-, valamint kül-, biztonság-, az Európa- és társadalompolitika eredményeit Svájcban is széles körben megismerjék, valamint a Magyarországgal kapcsolatos közéleti párbeszéd is megfelelő súlyokat kapjon és a hazánkkal kapcsolatos hírek a lehető legsokoldalúbban, de elfogultság nélkül jelenjenek meg. További kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a svájci gazdasági és pénzügyi befektetők Magyarországgal szembeni bizalmát megőrizzük, jó kapcsolatainkat tovább fejlesszük a mintegy háromszáz, hazánkban befektető svájci vállalattal, hazánk, mit a svájci beruházók célországának jó hírnevét tovább öregbítsük.

Nagykövetségünk munkatársainak megtisztelő feladata, hogy lehetőségeinkhez mérten segítsük a svájci magyar diaszpóra tagjait – legyen szó konzuli szolgáltatásokról, vagy kulturális, tudományos illetve gazdasági együttműködések kialakításáról és fenntartásáról. Mindazonáltal megtiszteltetés számunkra, ha támaszkodhatunk a Svájcban már évtizedek óta élő és megbecsült magyar honfitársaink, a magyarok közösségeinek tapasztalataira, számolhatunk segítségükkel a diplomáciai feladataink ellátása során.

Bízom benne, hogy honlapunkon a magyar és svájci állampolgárok is hasznos tájékoztatókhoz jutnak külképviseletünkről és a magyar-svájci kapcsolatokról. Természetesen ezeken túl, további kérdések esetén is az érdeklődők rendelkezésére állunk a honlapon megtalálható elérhetőségeink bármelyikén. Szíves figyelmükbe ajánlom továbbá a Facebook és Twitter oldalunkat, ahol szintén hasznos híreket tudhatnak meg a bilaterális kapcsolataink vonatkozásában.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Czukor József

Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a Svájci Államszövetségben és a Liechtensteini Hercegségben