12 Sep

10. Magyarház Nap
Zürich, 2017. szeptember 9.

Éppen 10 évvel ezelőtt született meg a Magyarház Nap ötlete. „Ismerjük meg egymást és töltsünk el együtt egy műsorokban gazdag kellemes napot.“ Alapgondolata a mai napig nem változott.

A hívó szó olyannyira meghallgatásra talált, hogy a második évben már nagyobb helyszín után kellett néznünk. 
Azóta a zürichi Hirzenbach Közösségi Ház ad otthont a talán legtöbb látogatót számláló magyar találkozónak. A látogatók száma folyamatosan nőtt, s egyre több helyi magyar vállalkozás ragadta meg az alkalmat a bemutatkozásra.

A Zürichi Magyar Egyesület, valamint a most már egész Svájcot átölelő Svájci Magyarház Alapítvány vezetőinek, önkénteseinek és a hónapokig tartó előkészítő munkának köszönhetően évről évre reggeltől késő éjszakáig magyar szó és zene tölti meg a környéket.

Habár az időjárás mostoha körülményeket teremtett, és sokakat elriasztott a részben szabadtéri találkozótól, aki nem ijedt meg az esőtől, nem is csalatkozott. Az idei, jubileumi találkozóra különlegesen gazdag programmal készültünk.
Délelőtt hagyományosan a kisgyermekes családokat, óvodásokat és kisiskolásokat várták játékos, táncos foglalkozásokkal, de volt hangszerismertető és közös zenélés is.

A délben kezdődő megnyitót a zürichi magyar rendezvények állandó szereplői, az Ökumenikus Golarits Kórus énekével, valamint a közösség szeme láttára felcseperedő nagyon tehetséges testvérpár - Gencyilmaz András és Miklós - muzsikájával tették ünnepélyessé. Vendégművészt is köszönthettünk, a Budapestről erre az alkalomra érkező Matus Mihály tárogatón játszott.

Dr. Michna Krisztina református lelkész szívet melengető, lélekig hatoló köszöntőbeszédét és áldását hálával köszönte a hallgatóság.
A Magyarház Nap jelentőségéről, a magyar fiatalok önazonosságának megőrzéséről, annak fontosságáról beszélt üdvözlő beszédében Szennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány elnöke.

Nagy István Magyarország jelenlegi, és dr. Ódor László korábbi nagykövet, valamint a berni külképviselet több munkatársa is megtisztelte a Magyarház Napot.

Dr. Ódor László a délután folyamán személyesen mutatta be és dedikálta Új német-magyar olvasmányos kulturális szótár esszé címmel nemrégiben megjelent könyvét.

A magyar néptánc és népzenei kincs továbbörökítését képviseli a Zürichben 2 évvel ezelőtt alakult Óperenciás Néptáncegyüttes. Fergetesen bemutatójukat, majd az azt követő közös táncházat a müncheni-zürichi-berni zenészekből álló Turai banda kísérte, a közönség pedig vastapssal jutalmazta őket.

A délután folyamán Halmai László és Illényi Anikó műhelyfoglalkozásán mélyülhettek el a tibeti hangtálak iránt érdeklődők. Az anyaságról, születésről, a párkapcsolatokról Kószóné Móni beszélgetett a fiatalokkal.

Régi szokás szerint a magyar harci hagyományokat bemutatni érkezett a budapesti Zrínyi Baranta, valamint a Palóc Virtus Baranta csoport 10 fős csapata. A szűnni nem akaró eső tető alá kényszerítette az ő bemutatójukat is, de a látványából még így sem veszített sokat a lélegzetelállító nyilazás, ostorozás.
Bakócs Michel íjászt még az állandó csapadék sem tántorította el attól a vágyától, hogy minél több gyermekkel és felnőttel szerettesse meg az íjászatot, s egy magyar íjász egyesületet hozzon majd létre.

A Magyarház Nap talán legismertebb és leginkább várt vendége, a Kossuth-díjas ének- és mesemondó Berecz András volt. A késő délutáni előadására zsúfolásig megtelt a nagyterem. A könnyeket fakasztó szívbéli kacagás, a közös éneklés emlékét sok-sok látogató vitte magával.

Késő este a Magya-Rock nevet választó, Zürich-környéki fiatalokból alakult könnyűzenei együttes táncoltatta meg a látogatókat, a koncertet követően pedig hajnalig szólt a muzsika és énekszó ismét a Turai bandával.

A Magyarház Napnak évek óta szívesen látott vendégei az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány képviselői. Idén ínycsiklandozó erdélyi ízeket kínáltak, a bevételből pedig a székelyföldi magyar gyerekek iskolakezdését könnyítik meg. Ehhez kapcsolódott hónapokkal ezelőtt meghirdetett Iskolatáska Erdélybe elnevezésű iskolatáska- és tanszer gyűjtés is, melynek átvevő helye szintén a Magyarház Nap volt.

A Magyarház Nap elmaradhatatlan hozzátartozói az ételkülönlegességek is. Az éhes vendégeket az udvaron felállított standoknál látták el az ügyes kezű szakácsok mindenféle finom falattal.

A nap sikere a több mint 30 főt számláló önkéntes összefogásában és a körülményekhez rugalmasan igazodó gazdag műsorkínálatban rejlett.

Magyarház Alapítvány, Szántó-Molnár Teca

 

 

További fotók:https://www.facebook.com/pg/SvajciMagyarHazAlapitvany/photos/?tab=album&album_id=1432091110200089