A Konzuli Osztályon intézhető különböző ügytípusokról az alábbi honlapon találhatók részletes információk:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ugyintezes-konzulnal


 
A hazai anyakönyvezéssel kapcsolatos, svájci sajátosságokra is kitérő tájékoztató letölthető innen:
 
 

Anyakönyvi kivonatok és családiállapot-igazolások kiállítása a berni külképviseleten:

 
Svájcban sorra kerülő házasságkötés vagy születés esetén a svájci anyakönyvi hivatal jellemzően Magyarországon kiállított és Apostille hitelesítéssel ellátott, vagy a berni külképviselet által kiállított és a Bundeskanzlei által felülhitelesített anyakönyvi kivonat benyújtását írja elő.
 
2018 januárja óta előzetes e-mailes vagy telefonos egyeztetés alapján, az ügyfél kérelmére, előre
visszaigazolt időpontban történő személyes megjelenése, valamint a jogszabályi feltételek fennállása esetén a berni konzuli hivatal már anyakönyvezett és az elektronikus anyakönyvi rendszerben (EAK) szereplő anyakönyvi eseményről anyakönyvi kivonatot állít ki. Azon anyakönyvi események EAK-ba történő felvétele érdekében, amelyek abban még nem szerepelnek, a külképviselet az illetékes magyarországi anyakönyvvezetőn keresztül intézkedik, amely időt vesz igénybe, ezért is fontos az előzetes közvetlen kapcsolatfelvétel ügyfelünk részéről a konzuli hivatallal. Az így kibocsátott okirat Bundeskanzlei általi felülhitelesítéséről az ügyfél saját maga gondoskodik.
 
Megjegyezzük, hogy a svájci anyakönyvi hivatal jellemzően a családiállapot-igazolás benyújtását is előírja a nem házas szülők számára. Amennyiben az érintett szülő szerepel a magyar Személyiadat- és Lakcímnyilvántartásban, akkor ezt az igazolást konzuli tanúsítvány formájában a berni konzuli hivatal is ki tudja állítani. Az okirat felülhitelesítésére a külképviseleten kiállított anyakönyvi kivonatéhoz hasonló módon, a Bundeskanzlei részéről kerül sor.
 
Elérhetőség:
Schweizerische Bundeskanzlei
Legalisationen
Gurtengasse 5
3003 Bern

Tel.: +41 58 462 37 69
Fax: +41 58 462 38 95

 


A Konzuli Osztályon történő ügyintézés, kérelemfelvétel időtartama jelentősen mérséklődhet, amennyiben Ön az adott ügytípushoz előírt adatlapot előre kitölti

Az adatlapok letölthetők az alábbi honlapról:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/nyomtatvanyok

 


Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy a jogszabályi környezet 2018. január 1-jétől hatályos változásával a Magyarország közigazgatási határain kívül született gyermekek után járó anyasági támogatás iránti kérelmek, valamint a Fiatalok Életkezdési Támogatása (FÉTÁM) iránti kérelmek – jellemzően a gyermek születésének hazai anyakönyvezéséhez kapcsolódóan, előzetes időpont-egyeztetést követően, személyesen - Konzuli Osztályunkon is kezdeményezhetők.

Az ezzel kapcsolatos információk, valamint az igényléshez szükséges adatlapok itt találhatók meg:

Köldökzsinór Program - Tájékoztató

Anyasági és FÉTÁM-kérelem

FÉTÁM számlanyitási kérelem