Amennyiben egy Svájcban elhunyt személy földi maradványait koporsóban szeretnék Magyarországra szállítani, ehhez halottszállítási engedély szükséges, amelyet a magyar külképviselet állít ki. Hamvasztást követő (urnás) hazaszállítás esetén a konzuli hivatal által kiállított halottszállítási engedélyre nincs szükség!

A berni konzuli hivatalban halottszállítási engedély igénylésére előzetes telefonos (+41 31 371 13 55 vagy +41 31 371 13 56) vagy e-mailes (consulate.brn@mfa.gov.hu) egyeztetést követően kérjük, hogy „Halottszállítási engedély” ügytípusra foglaljanak időpontot a https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home oldalon.

A halottszállítási engedélyt soron kívül állítjuk ki, de kérjük, a gyors ügyintézés érdekében előre küldjék át szkennelve, e-mailen az engedély kiállításához szükséges dokumentumokat.

A halottszállítási engedélyhez szükséges dokumentumok:

  • temetői befogadó nyilatkozat Magyarországról;
  • gépkocsi rendszámát és vezetőjének nevét tartalmazó okirat, amelyben szerepel, hogy a halottat mely határátkelőn keresztül szállítják át;
  • svájci halotti anyakönyvi kivonat;
  • halottkémi jelentés.

 

Tisztelt Ügyfeleink! A földi maradványok határon történő átszállítása, és különösen a fent említett iratok beszerzése nagy tapasztalatot és szaktudást, illetve nyelvtudást igénylő feladat. Javasoljuk, hogy a halottszállítást egy nemzetközi tapasztalattal rendelkező temetkezési vállalatra bízzák. A nemzetközi halottszállítók számára nem jelent problémát a külföldi iratok beszerzése, így biztosítva a zökkenőmentes, pontos ügyintézés.

Itt szeretnénk továbbá felhívni szíves figyelmüket, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkezett halálesetét Magyarországon is anyakönyvezni kell.