A svájci Laurastar történetének talán legfontosabb stratégiai döntéseként a prémium vasalótermékeket készítő cég gyártási, logisztikai és minőségbiztosítási központja is a kapuvári ipari parkba költözik. A két milliárd forintos beruházás első lépéseként megkezdődött a 4800 négyzetméteres alapterületű üzemcsarnok felépítése. Minderről Tóth Tihamér, a Laurastrar Services kft. ügyvezető igazgatója számolt be.

A svájci székhelyű céget 1980-ban alapították. Csúcsminőségű vasalótermékeket gyártanak és forgalmaznak, a világ 43 országában. 2006 óta vannak jelen Magyarországon, készülékeik szervizelésével kezdődött a kapuvári sikertörténet. Bérleményről bérleményre vándorolva végül 2016-ban saját üzemcsarnokot épített a cég a kapuvári ipari parkban. A szervizelés mellett ma már a régi gépek alkatrészeiből újakat is építenek, minőségbiztosítási osztály működtetnek, így direkt kapcsolatban állnak beszállítóikkal, illetve az anyacégtől a fejlesztés egy része is Kapuvárra került. 600 és 800 órás tartós teszteket végeznek a különböző konfigurációjú gépeken, milliós nagyságrendű adatokat regisztrálnak eközben. Kapuvárról zajlik a prémiummárka technikai és disztribútor képzése is, nemrég épp a dél-koreai és orosz partnerek tréningje zajlott. Az üzemben most ötvenen dolgoznak. Ez a létszám másfél éven belül megduplázódik.

'Az anyacég történetében is óriási stratégiai döntés ez: 2020-tól eddigi tevékenységeink megtartása mellett Kapuvárra költözik a gyártás, a teljes logisztikai hátterével együtt. Nyilván az elmúlt tíz évünk pozitív tapasztalatai alapján határozott így a Laurastar menedzsmentje. Hámori György polgármester úr kapuvári indulásunknál is már segített és azóta is támogatja elképzeléseinket és nyilván az elvégzett munkánk minősége is nagy súllyal esett latba Svájcban."– mondta Tóth Tihamár ügyvezető.


Kapuváron az üzemcsarnok már épül. A tervek elkészülte után a helyszínrendezés és a talajstabilizáció megtörtént. Az idei feladat az alaptestek vasszerkezetének a szerelése, kiemelése betonozása és a talpgerendák folytatása. Ezzel párhuzamosan elindul a fémvázszerkezet gyártása és terveik szerint jövő április környékén már külső megjelenésében is egy lezárt épületet láthat, aki az ipari parkba látogat. Ezután folytatják a belső technológiai szerelésekkel és a hozzá tartozó hűtés- , fűtés, és egyéb belső rendszerek installálásával.

"4800 négyzetméteres épületet építünk, ebből 1600 négyzetméter két szinten épül meg, a második szinten, a gyártás fölött lesz a teljes irodai, labor és szociális háttér"

- mutatta a látványterveket Tóth Tihamér, ügyvezető.

A Laurastar teljes termékportfólió gyártása átkerül Kapuvárra. Éves szinten 150 ezer készülék készül itt 2020-tól.

"2019 szeptember-október környékén szeretnénk átadni az új csarnokokat. A meglévő épületünk folytatódik, kicsit más struktúrában, mert a gyártósor kicsit magasabb belmagasságot igényel. A két épületrész között egy impozáns bejárat épül, hisz a svájci anyacégtől a fókusz átkerül Kapuvárra, az értékesítés marad Svájcban."

A Laurastar dolgozói létszáma eléri a száz főt 2020-ra.

"Az operátori munkakör esetében betanított, könnyű fizikai munkáról beszélünk, a létszám közvetlenül a gyártásindítás előtt fog csatlakozni a csapatunkhoz. Ezt megelőzően a szervezetet próbáljuk feltölteni azokkal az új munkatársainkkal, akik a minőségbiztosítás, a tesztek technikai hátterének a biztosítása, a logisztikai részek megvalósításában fognak nekünk segíteni."

A gyártósorok a mai legfejlettebb gyártási rendszerben készülnek, a tervezésük már elindult, 2019 végére próbagyártást terveznek.

 

(www.kisalfold.hu)