Kecskemétet választotta első ipari kapacitású üzemének helyszínéül a Flisom. A svájci technológiai vállalat ultra vékony, könnyű és rugalmas napelemeket fog gyártani az elérhető legmodernebb technológiájával. Ezek a flexibilis napelem panelek 98 százalékkal könnyebbek a piacon elérhető más hasonló termékeknél. A Flisom innovatív termékeit felhasználják többek között az építőiparban, a járműiparban, a repülőgépiparban és az űriparban is.

A svájci Flisom AG-t 2005-ben alapította Zürichben a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet Szilárdtest Fizikai Laboratóriuma (ETH Zurich). A technológiai vállalat alapvetően napelem technológiákkal foglalkozik, az ágazat csúcstechnológiáját jelentő termékük az eFilm, ami lényegében egy „napelem fólia", amelynek keretében a napelem panelek már egy ultra vékony műanyag filmrétegre vannak „nyomtatva". A Flisom Svájcban piacvezetőként saját fejlesztésű technológiát alkalmaz a flexibilis napelem-panelek tervezett gyártásához, melyek 98 százalékkal könnyebbek a piacon elérhető napelem-paneleknél. A flexibilis napelem-panelek természetükből adódóan eltérő felületekre felszerelhetőek, úgymint például könnyűszerkezetes háztetők, épülethomlokzatok vagy egyéb hajlított felületek, ezáltal napelemeiket felhasználják többek között az építőiparban, a járműiparban, a repülőgépiparban és az űriparban is.

A vállalat Kecskeméten létesíti első nagy kapacitású gyártóegységét. A mintegy 12,5 milliárd forint (40 millió euró) értékű beruházás keretében felépülő 50 MW-os üzem segítségével szolgálják majd ki a rohamosan növekvő piaci igényeket, egyben 140 új munkahelyet is létrehozva.

(HIPA)