11 May

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Svájci Külügyminisztérium szervezésében május 10-én sor került a „Fegyveres konfliktusok áldozatai a nemzetközi humanitárius jog és emberi jogok kereszttüzében”című konferenciára.

Az elismert szakértők részvételével zajló konferencia a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok területének kapcsolatát vizsgálta a normák betartása, a felelősségre vonás, valamint a tényfeltárás perspektívájából, különös tekintettel arra, hogy a fenti jogterületek kapcsolata hogyan hat a fegyveres konfliktusok áldozatainak védelmére. A jogterületeket érintő kihívásokat konkrét helyzetek és jogesetek bemutatásán túl sor került a jogi kérdések mélyreható megvitatására is.

Nyitó beszédében Balogh Csaba közigazgatási államtitkár úr felhívta a figyelmet a nemzetközi humanitárius jogot érintő kihívások megfelelő kezelésének szükségességére. Megerősítette hazánk elhivatottságát a humanitárius segítségnyújtással és nemzetközi humanitárius joggal foglalkozó nemzetközi szervezetek támogatására. Megjegyezte továbbá, hogy hazánk 50.000 euró összegű önkéntes hozzájárulással támogatta a Szíriai Arab Köztársaságban 2011 márciusa óta elkövetett, nemzetközi jogot sértő legsúlyosabb bűncselekmények miatti nyomozást és későbbi felelősségre vonást előmozdító Nemzetközi, Pártatlan és Független Mechanizmust.

(KKM)