Tisztelt Látogatók, kedves Barátaink!

Üdvözöljük Önöket Magyarország svájci nagykövetségének megújult honlapján!

Magyarország és Svájc két Európa szívében fekvő, baráti viszonyt ápoló ország, amelyeket számos történelmi, kulturális, tudományos és gazdasági szál köt össze évszázadok óta. Míg diplomáciai kapcsolataink Mátyás királyunk korába (XV.század.) nyúlnak vissza, a XX. és XXI. században különleges összekötő kapocs a két ország között az 1956-os forradalomhoz kötődő svájci magyar diaszpóra. Az akkori több tízezer magyar menekült új hazájuk megbecsült állampolgáraivá vált, mérnökök, orvosok, kutatók, jó szakemberek lettek, és magyarságukat sem felejtették el. 

A jelenlegi kapcsolatainkat első sorban a gazdasági és a tudományos együttműködés jellemzik, és természetesen az a célunk, hogy ezeket továbbra is segítsük, fejlesszük, a magunk eszközeivel támogassuk.

Svájc és Magyarország gazdasági kapcsolatainak mélységét jól jellemzi az a tény, hogy jelenleg közel 300 svájci vállalat tevékenykedik Magyarországon, melyek közül számos már az 1990-es évek elején érkezett és azóta folyamatosan növeli, bővíti magyarországi kapacitásait. A 300-as szám azért is jelentős, mert ez egyben azt jelenti, hogy a nagyvállalatok, mint pl. az ABB, Holcim, Nestlé, Roche, Schindler, Givaudan vagy Stadler mellett rengeteg svájci kis- és középvállalkozás (KKV) is megtalálta számításait Magyarországon.

A tudományos együttműködés kapcsán ki kell emelni a két ország kutatóinak jó kapcsolatát. 2013 kiemelkedő eseménye volt a Genfben működő atomkutatási központ, a CERN egyik legnagyobb adatfeldolgozó központjának Budapestre helyezése. A tudományos kapcsolatok további bővítését fogja elősegíteni az is, hogy jelenleg sok magyar egyetemista tanul svájci egyetemeken és jelentős a Magyarországon orvostudományokat vagy más fontos tanulmányokat folytató svájci diákok száma is.

Bízom benne, hogy a magyar nagykövetség honlapját felkereső svájci és magyar polgárok hasznos információkhoz jutnak akár a két ország kapcsolatairól, akár személyes, konzuli ügyeikről. Természetesen ezeken túl, további kérdések esetén is állunk a látogatók rendelkezésére a honlapon megtalálható elérhetőségeink bármelyikén.

Üdvözlettel, 

Nagy István nagykövet