2020. március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést adományozta Dr. Patrick Philipp Streiffnek, az Egyesült Metodista Egyház Közép- és Dél-Európai Centrálkonferenciája püspökének. A Lovagkereszt átadására Magyarországon a koronavírusjárvány miatt nem kerülhetett sor, ezért a kitüntetést Nagy István nagykövet 2020. október 6-án adta át a berni Magyar Nagykövetség épületében.

Dr. Patrick Philip Streiffet 1984-ben szentelték fel lelkésznek Svájcban, szolgálati helyei voltak: Lausanne-Vevey, Neuchâtel és Biel. 1988-ban a Lausanne-i Metodista Teológiai Központ igazgatója lett, 1992-től az egyháztörténet professzora. Doktori disszertációját John William Fletcher metodista teológusról írta. 2005-ben választották meg püspöknek, püspöki szolgálatát Heinrich Bolleter utódjaként 2006. május 1-én kezdte meg. Püspöki kerületéhez 16 európai és afrikai ország tartozik (többek között Franciaország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Algéria, Tunézia), amelyekben 20 nyelven beszélnek. 2013-ban a Martin Methodist College (Pulaski, Tennessee) Elnöki Medállal (President's Medaillon) tüntette ki püspöki és teológus-képzési tevékenységeiért. Nős, négy gyermek apja. Felesége Heidi Albrecht. Kiemelkedő egyházvezetői szolgálata Magyarországon mindenekelőtt az újabb lelkésznemzedékek egyházi munkába állításában mutatkozik meg, akik számára egy európai képzési programot is létrehozott, E-Akadémia (E-Academy) címmel. Püspöki munkájában különös érzékenységet tanúsít a rászorulók, hátrányos helyzetűek és romák felé, akikért nemzetközi kapcsolatain keresztül is sokat tett. Többek között neki is köszönhető, hogy hazánk első roma temploma megépülhetett, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán. 

Dr. Patrick Philipp Streiff a Lovagkereszt kitüntetést az új lelkésznemzedék egyházi szolgálatba állítását és képzését, valamint a rászorulók, hátrányos helyzetűek megsegítését és a roma közösséghez tartozók társadalmi integrációját szolgáló tevékenysége elismeréseként kapta. Püspök úr többször is köszönetét és háláját fejezte ki a kitüntetésért, hangsúlyozva, hogy a Magyar Kormány folyamatos és rendkívüli erőfeszítéseket tesz a hátrányos helyzetűek és a roma közösségek megsegítése érdekében.

A kitüntetésátadáson részt vett Püspök úr asszisztense, Urs Schweizer, valamint a Nagykövetség részéről Bányai Zsuzsanna külgazdasági attasé és Dr. Orbán Zsolt konzul is.

Dr. Patrick Philipp Streiff köszönőlevele angol és német nyelven.