A külföldi működőtőke-befektetések (FDI) munkahelyteremtő hatásait vizsgálva Magyarország továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozik. Hazánk a 2018. évi befektetések nyomán létrejövő munkahelyek száma alapján – több mint 19 000 új munkahellyel – világszinten a 16. helyen szerepel, míg – az egymillió lakosra vetített adatok alapján – globálisan az 5. legjobb eredményt értük el.

Az IBM-Plant Location International (PLI) 2002-ben hozta létre a Global Location Trends adatbázisát, amely a vállalatok által közzétett bővítések és beruházások, valamint az egyes országok befektetésösztönzéssel és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szervezeteinek jelentései alapján gyűjti és dolgozza fel a működőtőke nemzetközi áramlására vonatkozó adatokat. Ennek központi szempontja a munkahelyteremtés, mint a beruházások nemzetgazdasági hatásának legmeghatározóbb mutatója, hiszen a létrejövő pozíciókat szinte teljes mértékben a célország munkaerőpiacáról töltik fel. A második vizsgált eredmény a lakosságszámmal arányosított munkahelyteremtés (új munkahely/lakosságszám). Az elemzés harmadik pillérét adó új munkahelyek hozzáadott értékét az érintett szektor által előállított érték, termelékenység, fejlettség, jellemző munkavállalói profil és bér alapján határozzák meg.

A 2019. szeptember 25-én publikált Global Location Trends 2019 jelentés alapján Magyarország minden kiemelt kategóriában jól teljesített: a 2018-as adatok szerint hazánkban a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) eredményeként mintegy 19 100 új munkahely jön létre, ami Európában a 7., globálisan a 16. legjobb eredmény a vizsgált országok között. A létrejött új állásokat az országok lakosságszámával arányosító (új munkahely/egymillió lakosságszám) rangsorban ismét a nemzetközi top 10-be kerültünk, a tavalyi jelentés 7. helyezése után ezúttal a világszinten az 5. legjobb eredményt elérve. A harmadik kategóriában a létrejövő munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értékét vizsgálta az IBM-PLI, amely alapján Magyarország a legutóbbi felméréshez képest öt pozíciót javítva világszinten a 11. helyet szerezte meg, megelőzve többek között Németországot, az USA-t, vagy Dél-Koreát. Ez az eredmény visszaigazolja a Nemzeti Befektetési Ügynökség által megfogalmazott stratégiát, mely szerint a „Made in Hungary" típusú projektek ösztönzése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az „Invented in Hungary" típusú, magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat és kutatás-fejlesztési tevékenységet tartalmazó projektekre. Új kategóriaként megjelent az export-orientált befektetéseket vizsgáló lista, amelyben hazánk Európában és világszinten egyaránt a 4. helyezést érte el.

További jelentős eredmény, hogy relációs bontásban Magyarország a világ legjelentősebb működőtőke-befektető országainak legvonzóbb célországai közé került: a hazánkban hagyományosan legnagyobb befektetőnek számító Németországból a 3. legtöbb beruházás Magyarországra érkezik; hazánk legnagyobb ázsiai befektetője, Japán számára Magyarország bizonyult 2018-ban a legfontosabb európai célországnak, míg az akkumulátor ágazat erősödésével a dél-koreai beruházók számára hazánk Európában az 1., világszinten pedig már az 5. legjelentősebb nemzetközi desztináció.

Az IBM-PLI adatai alapján az ágazatokat tekintve a járműiparban Magyarország a negyedik legfontosabb befektetési célpont az USA, Mexikó és Kína után. Szintén komoly fegyvertény, hogy az elektronikai szektorban az 5., míg a kutatás-fejlesztési projektek alapján globálisan a 9. legnépszerűbb lett Magyarország.